create a site for free

BORVIDÉKEK

Alföldi Tájegység

Mobirise

Csongrádi borvidék


Az itteni borok nagy mennyisége nem párosul igénytelenséggel. A szőlőtermelésért és a borok minőségének elismeréséért kapta a város 1986-ban „A Szőlő és a Bor Nemzetközi városa” kitüntető címet.

Mobirise

Hajós-Bajai borvidék

A XVIII. században németek települtek be a borvidékre, ennek nyomait a hajósi pincefalun is felfedezhetjük. Jellegzetes pinceutcás, népi barokk, oromfalas pincefalukban a löszbe vájt pincékben érlelték a bort.

Mobirise

Kunsági borvidék

Legnagyobb borvidékünk, de csapadékszegény a terület. A borok finom, fűszeres, könnyed illatukkal, zamatukkal hívják fel magukra a figyelmet. A filoxéra pusztítása után megnőtt az immunis homokterületek értéke.

Balatoni Tájegység

Mobirise

BADACSONYI BORVIDÉK

A badacsonyi borvidék kissé kiemelkedik a többi balatoni borvidék közül, elsősorban a káprázatos és változatos táj és a vulkanikus talajon termett borkülönlegességek vonzzák ide a turistákat. A vidék igazi különlegességei a Szürkebarát és a Kéknyelű. A Badacsony jellegzetes alakú, 438 m magas hegy. A présházakat gyakran római épületek falmaradványaira építették. 

Mobirise

BALATONBOGLÁRI BORVIDÉK

Kiváló fehérbor és pezsgő-alapbor termő vidék, bár az utóbbi időkben jelentős a kékszőlő világfajták térhódítása. A szőlőültetvények a gazdagabb lösz- és középkötött vályogtalajokon bőven teremnek, és a kedvező fajtaszerkezetnek köszönhetően kiváló borokat adnak. A borvidék fekvésének köszönhetően a gyümölcsös fehérborok és bársonyos vörösborok dominálnak. 

Mobirise

BALATON-FELVIDÉKI BORVIDÉK

Változatos, szemkápráztató táj, szinte mediterrán hangulat, népi hagyományokat és stílust követő építészet és kitűnő borok jellemzik a borvidéket. Századokon át királyi birtokok és főúri és kisnemesi szőlőbirtokok hirdették a vidék kiváló borait. Az itt készült Olaszrizling, Szürkebarát és Chardonnay borok gazdag íz- és zamatanyaggal, friss, élénk savakkal várják a borszerető turistákat. 

Mobirise

BALATONFÜRED-CSOPAKI BORVIDÉK

A vulkáni altalaj egyedi, minerális ízzel gazdagítja a borokat. Erre a borvidékre egyedülállóan jellemző a vörösföld. A balatonfüredi körzet nedűi testesebbek, tüzesebbek, a csopaki borok savai összetettebbek, mégis lágyak. A XVIII. sz a város és Balaton “fővárosa”, ahol az előkelőségek bálok, ünnepek alkalmával találkoztak.

Mobirise

NAGY-SOMLÓI BORVIDÉK

Magyarország legkisebb borvidéke. Ez az egyetlen borvidék hazánkban, ahol a hegy északi oldalán is folyik a szőlőtermesztés. A Somló-hegy egykor aktív vulkán volt, lávamaradvány borítja a vulkanikus alapkőzetet. A tőkék sokszor mintha a bazaltból nőnének ki, a borok ásványi jellege egyedülálló. A vidék híres borai a somlói Furmint és a somlói Juhfark. Aki egyszer ivott... 

Mobirise

ZALAI BORVIDÉK

A borvidék rendkívül változatos vidéken terül el, elsősorban fehérborokat készítenek. Ha ezen a vidéken jár, feltétlen kóstolja meg a Pintest, mely egy igazán különleges Hungaricum. A régi zalai pincesorokon még találkozhatunk 100 éves hagyományokat őrző borospincékkel, melyeket szálfákból ácsoltak, agyaggal tapasztottak. 

Észak-Dunántúli Tájegység

Mobirise

ETYEK-BUDAI BORVIDÉK

A kitűnő zamatú, kóstolásra csábító illatú minőségi borok mellet a főváros közelsége meghatározó a borvidék fejlődésében. Buda környékét (Budapestet a Duna két részre osztja, a folyó jobb partján Buda, bal partján pedig Pest található) a korai középkortól kezdve az ország leghíresebb borvidékeként tartották számon.

Mobirise

MÓRI BORVIDÉK

A Bakony és a Vértes hegység között fekszik. A rómaiak idején kezdődött a szőlőtermesztést, a középkorban a török csapatok pusztításai miatt a vidék elnéptelenedett és elpusztultak a szőlők is. Német telepesekkel népesült be a vidék a XVIII. században, akik magukkal hozták tudományukat, a szőlőtermesztés akkori legfejlettebb eszközeit és a helyi, illetve a tokaji szőlőket ötvözve…

Mobirise

NESZMÉLYI BORVIDÉK

Középkori hagyományokkal rendelkező, nagymúltú fehérbortermő borvidékünk. A XVIII. századtól az uradalmi gazdálkodás biztosította a jobbágy-paraszti bortermelés mellett a vidék borainak jó hírét. Az utóbbi évtizedekben a szőlőtermesztés korszerűsítése a borminőség jelentős javulását és a borvidék rangjának növekedését eredményezte. 

Mobirise

PANNONHALMA BORVIDÉK

Ezen a vidéken 996-ban telepedtek le a bencés szerzetesek. A kolostor lakói felvirágoztatták a Pannonhalma környéki szőlőkultúrát. Bár a XIX. században a filoxéra az ültetvények 80%-át elpusztította, az újratelepítések hatására az Olaszrizling lett a fő szőlőfajta. Az utóbbi évtizedekben a minőségi fajták, és a modern technika terjedésével megújult a Pannonhalmi borvidék.

Mobirise

SOPRONI BORVIDÉK

Ez az egyetlen borvidék az Észak-Dunántúlon, ahol a vörösbort adó szőlőfajták vannak túlsúlyban. A erősen kötődik a Fertő-tó borvidékeihez, hiszen az egykori Sopron-Pozsony történelmi borvidék ma három országban (Ausztria, Magyarország és Szlovákia) terül el. A Fertő-tó vízfelületének köszönhetően időjárása kiegyenlített, a nyár hűvösebb, a tél enyhébb az átlagosnál.

Dél-Dunántúl Tájegység

Mobirise

PÉCSI BORVIDÉK

A borvidék éghajlata különösen kedvez a magas alkoholtartalmú, fűszeres, virágillatú fehérborok előállításának. A nagy hagyományokkal rendelkező pécsi pezsgőgyártás alapborait a XIX. 

Mobirise

SZEKSZÁRD BORVIDÉK

A Szekszárdi dombság keletre eső keskeny területén húzódik a Szekszárdi borvidék, éghajlata télen is enyhe, ritkák a fagyok. Löszös talajú a vidék, a lezúduló víz jelent csak veszélyt. 

Mobirise

TOLNAI BORVIDÉK

A borvidéken a táj változatos, dombos, élvezet errefele utazgatni, akár biciklivel vagy gyalog. A szőlőművelést valószínűleg itt is a rómaiak kezdték.

Mobirise

VILLÁNYI BORVIDÉK

A rómaiak már termeltek itt szőlőt. Török uralom végére a vidék elnéptelenedett, helyükre németek települnek be, feltehetőleg ők hozták be a Kékoportót (Portugieser).

Észak-Kelet Tájegység

Mobirise

BÜKKI BORVIDÉK

A borvidék a Bükk déli, délkeleti lejtőin terül el, a terület inkább a lendületes fehérboroknak kedvez. A szőlőültetvényeket a Bükk-hegység védi az északról hideget hozó szelek ellen, fagykár ritkán fordul elő. Talaja a rioliton.

Mobirise

EGRI BORVIDÉK

A Mátra és Bükk hegységek találkozásánál fekszik, a borvidék központja Eger. Szent István király itt alapította az első püspökségek egyikét. Külföldi szerzetesek hozták magukkal hazájukból az ottani szőlőfajtákat.

Mobirise

TOKAJI BORVIDÉK

A Tisza és a Bodrog folyók találkozásánál fekszik a Tokaj-Hegyaljai borvidék. Több összetevő együttes hatásának az eredményeként jön létre a messze földön híres Tokaji bor. Ezek az éghajlat, a talaj, a helyi szőlőfajták.

Mobirise

MÁTRAI BORVIDÉK

Az ültetvények a vulkáni eredetű Mátra-hegység déli lejtőin fekszenek, az átlagostól több a napsütés, enyhe tél és kevés a csapadék jellemzi. Már a kelták is termesztettek itt szőlőt .

© winetourism-hungary.com