bootstrap themes

Bor Kostólás

Borkostólás Szabályai

A szőlő hosszú utat tesz meg addig, ameddig egy tiszta, száraz, felfelé szűkülő pohárban, bor formájában jelenik meg. Ahhoz hogy valamennyi tulajdonságát megtapasztalhassuk több érzékszervünkre is szükségünk lesz.
Először a szemünk kerül kapcsolatba a borral. A pohárba kitöltéskor gyönyörködhetünk a mozgásában, habzásában.

A bor színét fehér háttér előtt célszerű megvizsgálni. Néhány jellemző szín:

-Fehérborok
esetében: ezüstfehér, zöldesfehér, sárgászöld, világos zöldessárga, világossárga, szalmasárga, sötétsárga, aranysárga, zöldesarany, vörösarany, teaszínű, borostyánsárga, barna

-Rozéborok:
Szürke, selyemrozé, hagymaszínű, halványpiros, világospiros, világos liláspiros, kástélyos, siller

-Vörösborok:
Piros, bíborvörös, rubintpiros, gránátpiros, meggyvörös, kékesvörös, feketevörös, rohadt meggyszínű

Mobirise

A szemünkkel ezen kívül a tisztaságot (tükrös, tiszta, poros, fátyolos, opálos stb.) is meg tudjuk ítélni, vörösbor esetében egy fényforrás, pl. egy gyertyaláng elé helyezve a poharat. Ha megpörgetjük a bort a pohárban és a pohár falán átlátszó (glicerin) csíkok maradnak, azt mondjuk, hogy koronája van a bornak. Ez a testességre utal.

Ezután mozgassuk meg a bort a pohárban és, az orrunk előtt többször elhúzva a poharat apró, gyors levegővételekkel szagoljuk meg. Ezt megismételhetjük párszor, de ne feledjük, egyrészt szaglóképességünk hamar elfárad, másrészt pedig mindig az első benyomás a legerősebb. Az illat jellemzésére rengeteg kifejezés (gyümölcsös, fűszeres, virág, vegyszer, ásványi anyag, föld, fa, karamell, növényi, stb.), jelző áll rendelkezésünkre. Bátran engedjük el a fantáziánkat, hogy a megszagolt illat minket mire emlékeztet.

Végül vegyünk egy kellő mennyiségű korty bort a szánkba, jól „rágjuk meg”. Ez azért fontos, mert a szájüregben a különféle ízekre más-más helyen vagyunk érzékenyek. (a nyelv hegye az édesre és sósra, oldalai a savanyúra és sósra, a töve a keserűre). Mielőtt lenyelnénk a bort, figyeljük meg az összetételét, alkotóelemeit és hatásait, utoljára az összhangot. Végezetül összegezzük észrevételeinket.

EGÉSZSÉGKRE!

© winetourism-hungary.com